Microsoft Word: wie kent en gebruikt het niet? Al jaren is Word wereldwijd de meest populaire tekstverwerker. En terecht! Microsoft Word is een gebruiksvriendelijk programma om allerlei tekstdocumenten op te stellen. Van eenvoudig verslag tot uitgebreid rapport en van zakelijk cv tot persoonlijke brief: met Word kan het allemaal en zeer eenvoudig. De ontwikkeling van Word staat niet stil! In dit eerste artikel binnen de serie ‘Haal meer uit Microsoft 365’ vertellen we je graag de nieuwste mogelijkheden om nóg productiever en efficiënter te werken met Microsoft Word.

1. Samenwerken in Word-documenten – waar en met wie je wilt

Om samen te werken aan Word-documenten is het niet meer nodig om bestanden heen en weer te mailen of samen achter één computer te zitten. Iedereen kan in hetzelfde document werken, zelfs realtime:

  • Opslaan in de cloud
   Door documenten op te slaan in de cloud kun je er overal en altijd in werken en gemakkelijk delen met je team of andere (interne en externe) betrokkenen.
  • Delen
   In één klik nodig je gemakkelijk anderen uit om je document te lezen of te bewerken.
  • Wijzigingen en ideeën vermelden of lezen
   Door ‘wijzigingen bijhouden’ aan te zetten kan iedereen zien wat er gewijzigd is door wie, of kun je ideeën delen. Iedereen kan bijdragen aan de conversatie en op de hoogte blijven van de wijzigingen.
  • Realtime samenwerken
   Schrijf samen met anderen tegelijkertijd aan documenten en bekijk elkaars wijzigingen terwijl deze gemaakt worden.

In dit artikel op de website van Microsoft lees je hoe (realtime) samenwerken in Word-documenten werkt en vind je deze een praktische instructievideo:

2. Tekst laten vertalen door Microsoft Word

Word heeft sinds kort Vertaler. Deze toepassing kan tekst voor je vertalen in maar liefst 60 talen, zonder dat je Word hoeft te verlaten. Je kunt Vertaler gebruiken om één of enkele woorden te vertalen, maar het is ook mogelijk om geselecteerde stukken tekst of een volledig document in te voeren.

De vertaalfunctie is te vinden via het tabblad Controleren. Je kiest vervolgens Vertalen. Aan de zijkant van het scherm komt nu de Vertaler.

Afb1 Vertalen in Word

 • Wil je een selectie vertalen of een enkel woord? Dan kies je het tabblad ‘Selectie’. Je kiest de ‘van’ en de ‘naar’ taal en kunt in het tekstvak stukken tekst selecteren of typen. Dit verschijnt in het tekstvak eronder. Daarna kun je de vertaalde tekst invoegen.
  Afb2 Vertalen in Word
 • Als je het gehele document wilt vertalen, dan kies je het tabblad ‘Document’. Je kiest dan de ‘van’ taal, of kiest voor ‘Automatische detectie’, en de ‘naar’ taal en de Vertaler doet de rest.
  Afb3 Vertalen in Word
3. Berichten inspreken in plaats van typen met Dicteren in Word

Nog een nieuwe functie in Word om tijd te besparen is Dicteren. Typen kan namelijk veel tijd in beslag nemen. Met Dicteren spreek je berichten in en deze worden automatisch omgezet in tekst. Het enige wat hiervoor nodig is, is een microfoon en een betrouwbare internetverbinding. De Dicteren-functie is ook te gebruiken binnen de andere Office programma’s.

Weten hoe het werkt en hoe je Dicteren in kunt stellen? Bekijk dan deze instructievideo:

4. Controleren terwijl je typt met Microsoft Editor

Microsoft Editor is een door AI aangestuurde service die grammatica en spelling controleert terwijl je typt. Voor alle Word-gebruikers waarschijnlijk herkenbaar, door de rode streepjes die onder de tekst verschijnen. Voor Microsoft 365 abonnees doet Editor ook uitgebreide stijlsuggesties waardoor je tekst verbeterd wordt. Meer informatie over Editor vind je hier.

5. Luisteren naar inhoud met Hardop Voorlezen in Word

Wil je een tekst in een Word-document lezen, maar heb je al uren naar je scherm gestaard? Laat de tekst dan voorlezen door Word! Hardop Voorlezen is één van de leerhulpmiddelen van Word. Het is ontworpen voor mensen met dyslexie en dysgrafie, maar kan erg handig zijn voor iedereen die zijn of haar leesvaardigheid wil verbeteren.

Door Hardop Voorlezen te gebruiken kun je horen wat er in je document staat terwijl elk woord gemarkeerd wordt. De leessnelheid en de stem van de verteller kun je naar wens aanpassen.

Het werkt heel eenvoudig: onder het tabblad Controleren vind je de knop Voorlezen. Zorg dat het geluid aan staat en de toepassing begint direct met voorlezen vanaf het punt waar de cursor staat.

Afb4 Voorlezen in Word

Door: Nigel Buis – Business Consultant Managed Services


Vond u dit interessant?

Meld u aan voor de maandelijkse Solipsis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van relevante IT-ontwikkelingen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief


Meer informatie

Wilt u meer weten over Word, Microsoft Office of andere Microsoft toepassingen en hoe dit binnen uw organisatie gefaciliteerd kan worden? Of heeft u behoefte aan een praktische training? Wij vertellen u er graag meer over. Neem gerust contact op om te bespreken op welke manier Solipsis u van dienst kan zijn. Óf stel uw vragen tijdens het Solipsis Spreekuur! Plan een gratis adviesgesprek in met één van onze experts:

Plan een gratis adviesgesprek

Liever door ons benaderd worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter.

  Neem contact met mij op.