Zeker+

Blog: Borg jouw bedrijfscontinuïteit met een BCDR-oplossing

19-01-2023 | Rolf Kruitwagen

Delen via

Wanneer de toegang tot cruciale bedrijfsgegevens en applicaties op nadelige wijze wordt verstoord, kan dat ingrijpende gevolgen hebben voor de productiviteit, de klanttevredenheid en je organisatie als geheel. Dit kan veroorzaakt worden door een security gerelateerde problemen zoals: een virus of ransomware aanval, door een externe factor zoals: brand, waterschade of stroomuitval of door menselijk handelen, zowel onbedoeld als moedwillig. In sommige gevallen kan het maanden duren voordat je weer volledig operationeel bent.

Het essentieel om maatregelen te nemen die de bedrijfscontinuïteit garanderen tijdens onverwachte gebeurtenissen. Door gebruik te maken van technologie kun je je organisatie beschermen en klanten afschermen tegen de gevolgen van verstorende situaties of “rampen”.

Neem daarom proactieve stappen om je bedrijf te beschermen en zet een Business Continuity & Disaster Recovery oplossing in. Zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen, zodat je, als er iets onverwachts gebeurt, je activiteiten toch gewoon kunt voortzetten.

Borg jouw bedrijfscontinuïteit met een BCDR-oplossing

Wat is een BCDR-oplossing?

Een BCDR-oplossing is gemaakt om dataverlies te voorkomen en downtime te minimaliseren. De oplossing zorgt ervoor dat al jouw bedrijfsdata en applicaties op een off-site locatie bewaard worden. Vanuit de off-site BCDR-oplossing kun je jouw applicaties en bedrijfsdata blijven gebruiken, ook als de eigen infrastructuur niet meer beschikbaar is of wordt hersteld. Jij en jouw medewerkers kunnen dus in het geval van een ramp gewoon door blijven werken. Geef jouw organisatie en klanten de gemoedsrust dat bedrijfsactiviteiten in slechts enkele minuten hersteld kunnen worden bij een ‘ramp’ met een BCDR-oplossing.

Datto SIRIS

Solipsis biedt BCDR op basis van Datto SIRIS. SIRIS is een alles-in-één oplossing voor BCDR, zowel lokaal als in de cloud, met 24x7x365 support door één leverancier. SIRIS maakt tot elke 5 minuten een back-up van de live-omgeving en maakt off-site replica van. Je bepaalt zelf hoe lang deze bewaard blijft. Daarnaast maakt deze ook een cloud-replica en deze blijft oneindig bewaard. Elke back-up wordt gescand op ransomware en gemount zodat ze klaar zijn voor herstel. Bij volledige uitval kan je SIRIS dus direct inzetten en teruggaan naar een eerder snapshot van jouw live-omgeving. SIRIS beschikt onder andere over de volgende functionaliteiten:

  • Gecontroleerde back-ups;
  • Wereldwijde cloudinfrastructuur;
  • Flexibele herstelopties, ook al te gebruiken voor slechts enkele bestanden;
  • Snelle herstelopties voor volledige systeemcrashes;
  • Ingebouwde ransomwaredetectie;
  • Oneindige cloud retentie;
  • Off-site back-up, lokaal en in de cloud.

Het is voor elke organisatie met een BCDR-oplossing te hopen dat deze nooit gebruikt hoeft te worden maar wanneer je hem toch moet gebruiken zal je erg dankbaar zijn dat je deze hebt.

Hier een video van Datto over SIRIS: https://fast.wistia.net/embed/iframe/ts1fjrgm2k

Heeft mijn organisatie een BCDR-oplossing nodig?

Beantwoord voor jezelf de volgende 2 vragen om te bepalen of jij een BCDR-oplossing nodig hebt:

  1. Bepaal de mate van downtime waar jouw organisatie mee te maken kan krijgen als gevolg van een ‘ramp’.
  2. Bepaal de totale kosten van deze downtime.
  3. Vergelijk deze kosten met de totale kosten van een BCDR-oplossing.

Twee belangrijke termen wanneer het om bedrijfscontinuïteit en disaster recovery gaat zijn RTO en RPO

Recovery Time Objective (RTO)
De tijd die nodig is om de bedrijfsvoering weer op gang te hebben na uitval/downtime. Hoe veel downtime kan jouw organisatie zich veroorloven?

Recovery Point Objective (RPO)
Naar welk punt voor een ‘ramp’ moet jouw organisatie minimaal terug kunnen? Moet dit een situatie zijn van 1 uur geleden, gisteren of vorige week?

Beiden bepalen uiteindelijk de manier waarop de data in de BCDR-oplossing opgeslagen wordt en dus ook de kosten.

Meer weten?

Heb jij interesse in een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden die BCDR-oplossingen jouw organisatie bieden?

Rolf Kruitwagen

Rolf Kruitwagen

Ik help je met het zo veilig mogelijk inrichten van jouw werkplek.

Gerelateerde items.