Learn

Digitale transformatie: vergeet je mensen niet

06-10-2021 | Solipsis

Delen via

De digitale transformatie. Het is nogal een hot topic. Maar waar koop je zoiets? Staat dat ergens in de schappen, naast online, de Cloud en IoT, in het pad achter de blockchains en bitcoins? Voor ondernemers in het MKB is het vaak nog een ver-van-mijn-bed-show, die digitale transformatie. Waar begin je? Bij het belangrijkste element van je bedrijf: je mensen.

Zonder mensen ben je nergens

In mijn optiek wordt het belangrijkste kapitaal in organisaties nog steeds gevormd door je medewerkers. Natuurlijk: als eigenaar of directeur bepaal jij de koers die je wilt varen. Maar zonder je mensen – zeker in dienstverlenende organisaties – ben je nergens. Als je kiest voor digitale innovatie, begin dan met je mensen. Neem ze mee. Want alleen als zij de nieuwe manier van denken en werken omarmen, kan die transformatie een succes worden.

Investeer in je teams

Bijblijven in deze tijd van exponentiële vooruitgang is belangrijker dan ooit. Niet alleen voor degene die het beleid bepaalt, maar zeker ook voor degenen die met dat beleid aan de slag moeten. Investeer daarom in je teams en je medewerkers en stimuleer ze om iets met die digitale transformatie te gaan doen. Of het nu gaat om het – verder – automatiseren van je bedrijfsprocessen, het opdoen of delen van kennis of op het gebied van samenwerken, maak je mensen hierin belangrijk en verantwoordelijk. Stimuleer hun leergierigheid.

Zorg voor een innovatie-cultuur

Als je wilt dat mensen meedenken in tijden van verandering, moeten ze zich ook ‘veilig’ voelen. Mensen moeten actief durven bijdragen en dat kan alleen in een cultuur van ‘foute ideeën bestaan niet’. Laat ze ideeën verzamelen en erover brainstormen, hoe meer input, hoe groter de kans op een briljant plan.

Je verandert het DNA van je bedrijf

En als je eenmaal hebt besloten om bijvoorbeeld over te stappen op Office 365 en de Cloud, blijf je mensen dan coachen. Na de technische implementatie begint het proces pas echt. Want hoe goed nieuwe software of nieuwe systemen ook zijn – ermee leren werken gaat voor de meeste mensen niet vanzelf. Mensen zijn slecht in omgaan met veranderingen en als je digitaal ‘gaat’, verander je iets in het DNA van je bedrijf. Een andere cultuur, daar moeten mensen aan wennen. Dat is niet erg, maar wel belangrijk om je te realiseren. Door opleiding en coaching help je je mensen verder en daarmee je eigen bedrijf. En dat is toch waar je het als ondernemer voor doet.

Meer weten?

Heb jij interesse in een vrijblijvend gesprek over het inzetten van data bij je bedrijfsvoering?

Max Aalbers

Ik ben ambitieus voor en zet me graag in om bedrijven te helpen met digitale transformatie.