Werkplek+

Vergeet je mensen niet bij de digitale transformatie

12-09-2023 | Solipsis

Delen via

De digitale transformatie is momenteel een veelbesproken onderwerp. Maar waar kun je dit eigenlijk kopen? Staat het misschien naast andere zaken zoals online, de Cloud en IoT? Voor MKB-ondernemers blijft de digitale transformatie vaak nog een ver-van-mijn-bed-show. Maar waar moet je beginnen? Het antwoord is simpel: bij het belangrijkste element van je bedrijf, namelijk je mensen.

Zonder mensen ben je nergens

Ik ben van mening dat de belangrijkste bron van kapitaal in organisaties nog steeds gevormd wordt door de medewerkers. Hoewel de eigenaar of directeur de koers van de organisatie bepaalt, zijn de medewerkers – vooral in dienstverlenende organisaties – van onschatbare waarde. Wanneer je ervoor kiest om te innoveren op digitaal vlak, moet je beginnen bij je medewerkers. Betrek hen erbij. Alleen wanneer zij de nieuwe manier van denken en werken omarmen, kan de transformatie succesvol zijn.

Investeer in je teams

Het is momenteel belangrijker dan ooit om bij te blijven in deze tijd van exponentiële vooruitgang. Dit geldt niet alleen voor degenen die het beleid bepalen, maar ook voor degenen die ermee aan de slag moeten. Investeer daarom in je teams en medewerkers en moedig hen aan om de digitale transformatie aan te gaan. Of het nu gaat om het verder automatiseren van bedrijfsprocessen, het opdoen of delen van kennis of samenwerken, geef je medewerkers hierin een belangrijke en verantwoordelijke rol. Stimuleer hun verlangen om te leren.

Zorg voor een innovatie-cultuur

Om mensen te laten meedenken in tijden van verandering, is het essentieel dat ze zich ‘veilig’ voelen. Ze moeten zich vrij voelen om actief bij te dragen, en dit kan alleen in een cultuur waarin ‘foute ideeën niet bestaan’. Moedig hen aan om ideeën te verzamelen en te brainstormen, want hoe meer input er is, hoe groter de kans op een briljant plan.

Je verandert het DNA van je bedrijf

Wanneer je besluit om bijvoorbeeld over te stappen op Teams-telefonie en de Cloud, is het van cruciaal belang om je medewerkers te blijven coachen. Na de technische implementatie begint het echte proces namelijk pas. Hoe goed de nieuwe software of systemen ook zijn, de meeste mensen leren er niet vanzelf mee werken. Mensen vinden het moeilijk om met veranderingen om te gaan, en wanneer je digitaal gaat, verander je iets fundamenteels binnen de cultuur van je bedrijf. Het is daarom belangrijk om je hiervan bewust te zijn en je medewerkers te helpen wennen aan de nieuwe cultuur door middel van opleiding en coaching. Op deze manier help je niet alleen je medewerkers, maar ook je bedrijf als geheel. Dit is immers waar je het als ondernemer voor doet.

Meer weten?

Heb jij interesse in een vrijblijvend gesprek over het inzetten van data bij je bedrijfsvoering?

Gerelateerde items.