Secure

Let op: er is een nieuw soort ransomware

21-02-2022 | Solipsis

Delen via

Mogelijk heeft u via de media reeds vernomen dat er een nieuw soort ransomware wordt gebruikt om systemen te infecteren en toegang te krijgen. Bij deze techniek worden e-mails verstuurd naar medewerkers die als een reply komen op schijnbaar eerder verzonden berichten.

De e-mails bevatten attachments die lijken opgemaakt in een verouderde versie van Word of Excel. Deze documenten tonen een pop-up (enable content) en wanneer de gebruiker hierop klikt wordt de ransomware geïnstalleerd. Op dit moment is er nog geen specifieke maatregel vrijgegeven door Microsoft tegen deze ransomware.

Omdat de e-mails vanuit de interne organisatie worden verstuurd ogen deze betrouwbaar. Wij adviseren u daarom dringend om de awareness op verdachte e-mails binnen uw organisatie onder de aandacht te brengen. Dit kunt u doen door de interne organisatie te informeren en medewerkers te vragen verdachte e-mails direct te melden.

Het verhogen van security awareness onder medewerkers is cruciaal om het risico van een geslaagde ransomware aanval te verminderen. Wij kunnen u hierbij helpen. Indien u hierin interesse heeft horen wij dat graag van u en informeren wij u vrijblijvend over de mogelijkheden.

Met vriendelijke groet,
Solipsis | Motion in IT

Rolf Kruitwagen

Bijlage
Figuur 1 Excel attachment gebruikt in de phishing campagne

Screenshot

Meer weten?

Heb jij interesse in een vrijblijvend gesprek over het inzetten van data bij je bedrijfsvoering?

Rolf Kruitwagen

Ik help je met het zo veilig mogelijk inrichten van jouw werkplek.