Innovate

Microsoft 365 Copilot: Een nieuwe manier van werken komt nu eraan

28-09-2023 | Joren van der Linden

Delen via

Verdubbel je productiviteit en transformeer je werk

In een tijd waarin technologische innovaties de manier waarop we werken voortdurend veranderen, heeft Microsoft een krachtig hulpmiddel geïntroduceerd dat de manier waarop we denken over productiviteit en samenwerking zal veranderen: Microsoft 365 Copilot. Dit slimme, AI-gedreven instrument zal de manier waarop we omgaan met tekstverwerking, gegevensanalyse, presentaties en e-mailbeheer volledig veranderen. Het combineert de kracht van grote taalmodellen met jouw agenda, e-mails, chats, documenten, vergaderingen en nog meer.

Copilot en Word:

Copilot in Word biedt een geheel nieuwe schrijfervaring. Het verwerkt tekst met behulp van grote taalmodellen, en het kan zelfs documenten creëren op basis van jouw eerdere werk. Het biedt de mogelijkheid om de toon en stijl van je tekst aan te passen aan je doelgroep.

Copilot in Word schrijft, bewerkt, vat samen en creëert voor je. Met slechts een korte opdracht zal Copilot in Word een eerste concept voor je maken, informatie vanuit jouw organisatie halen, indien nodig. Copilot kan inhoud toevoegen aan bestaande documenten, tekst samenvatten en secties of het hele document herschrijven om het beknopter te maken. Je kunt zelfs voorgestelde toonvariaties krijgen, van professioneel tot gepassioneerd en van informeel tot dankbaar, om de juiste toon te treffen. Copilot kan je ook helpen je schrijfvaardigheid te verbeteren met suggesties die je argumenten versterken of inconsistenties gladstrijken. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en instructies die je kunt proberen:

 • Stel een projectvoorstel van twee pagina’s op op basis van de gegevens uit [een document] en [een spreadsheet].
 • Maak de derde alinea beknopter. Verander de toon van het document naar informeel.
 • Maak een concept van één pagina op basis van deze ruwe schets.

Copilot en Excel:

Copilot in Excel verandert de manier waarop je gegevens analyseert. Het gaat verder dan traditionele formules en biedt inzichten, correlaties en aanbevelingen op basis van je vragen. Hiermee kun je trends ontdekken en overtuigende visualisaties maken zonder urenlang te worstelen met gegevens.

Copilot in Excel werkt samen met jou om jouw gegevens te analyseren. Stel Copilot vragen over jouw gegevensset, en dus niet alleen met formules. Het zal correlaties onthullen, ‘wat als’-scenario’s voorstellen en nieuwe formules suggereren op basis van jouw vragen. Identificeer trends, maak krachtige visualisaties of vraag om aanbevelingen om verschillende resultaten te genereren. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en instructies die je kunt proberen:

 • Geef een overzicht van de verkoop per type en kanaal. Voeg een tabel in.
 • Voorspel het effect van [een verandering in een variabele] en genereer een grafiek om te helpen visualiseren.
 • Modelleer hoe een verandering in het groeipercentage van [variabele] van invloed zou zijn op mijn brutowinstmarge.

Copilot en PowerPoint

Copilot in PowerPoint maakt van saaie presentaties iets uitzonderlijk. Het omzet ideeën in visueel aantrekkelijke slides en maakt het aanpassen van lay-outs en tekst een fluitje van een cent.

Copilot in PowerPoint helpt je om je ideeën om te zetten in verbluffende presentaties. Copilot kan bestaande documenten omzetten in presentaties met sprekersnotities en bronnen. Consolideer lange presentaties met een druk op de knop en gebruik spraakcommando’s om lay-outs aan te passen, tekst te herschrijven en animaties perfect te timen. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en instructies die je kunt proberen:

 • Maak een presentatie van vijf dia’s op basis van een Word-bestand en voeg relevante stockfoto’s toe.
 • Verklein deze presentatie tot een samenvatting van drie dia’s.
 • Verander deze drie opsommingstekens in drie kolommen, elk met een afbeelding.

Copilot en Outlook

Copilot in Outlook verandert je inbox in een krachtige communicatietool. Het kan e-mailthreads samenvatten en professionele antwoorden opstellen, waardoor je meer tijd hebt voor essentiële taken.

Copilot in Outlook werkt samen met je in je inbox en berichten, zodat je minder tijd hoeft te besteden aan het organiseren van e-mails en meer tijd kunt besteden aan communicatie. Vat uitgebreide, ingewikkelde e-mailthreads met meerdere personen samen in één overzicht, zodat je niet alleen begrijpt wat er is gezegd, maar ook de verschillende standpunten van elke persoon en de open vragen die nog beantwoord moeten worden. Reageer op een bestaande e-mail met slechts een paar woorden of maak snel notities omzetten in professionele e-mails – putten uit andere e-mails of inhoud die je al hebt van Microsoft 365. Gebruik instellingen om de toon of lengte van je notitie aan te passen. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en instructies die je kunt proberen:

 • Vat samen wat ik heb gemist in de vergadering. Welke punten zijn tot dusver besproken? Wat zijn de belangrijkste meningsverschillen over dit onderwerp?
 • Maak een tabel met de voor- en nadelen voor [besproken onderwerp]. Wat zijn de belangrijkste factoren die we nog moeten overwegen voordat we een beslissing nemen?
 • Welke beslissingen zijn genomen en wat zijn enkele voorgestelde volgende stappen?

Solipsis: samen op weg naar ongekende productiviteit met Microsoft 365 Copilot

Bij Solipsis zijn we enthousiast over de mogelijkheden die Microsoft 365 Copilot biedt. Deze innovatieve technologie betekent een nieuw tijdperk in productiviteit en samenwerking, gebaseerd op krachtige AI-modellen en naadloze integratie met Microsoft 365-tools.

Copilot creëert revolutionaire veranderingen in de manier waarop we werken. Het helpt onze klanten om efficiënter te schrijven, gegevens te analyseren, indrukwekkende presentaties te creëren en e-mailcommunicatie te stroomlijnen. Onze consultants bij Solipsis kijken uit naar de kansen die deze baanbrekende technologie biedt. We zijn klaar om deze nieuwe manier van werken te omarmen en onze klanten te helpen hun doelen te bereiken op een manier die nog nooit eerder mogelijk was. Samen bouwen we een slimmere, productievere wereld. Dit noemen we nu oprecht Motion in IT.

Meer weten?

Heb jij interesse in een vrijblijvend gesprek over het inzetten van AI bij jouw bedrijfsvoering?

Joren van der Linden

Mijn technische vaardigheden stellen mij in staat voor elk vraagstuk een ideale oplossing te bedenken.