Door de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus werken medewerkers massaal vanuit huis. Fijn dat het kan, flexibel werken. Maar dan moet dit wél optimaal gefaciliteerd zijn, zodat u ook effectief kunt werken vanaf een andere locatie. En: hoe zorgt u ervoor dat u gefocust blijft? En hoe u kunt samenwerken met collega’s?

In dit artikel vindt u 6 tips voor effectief thuiswerken.

1. Creëer een prettige werkplek

Op kantoor maakt u gebruik van meubilair dat volgens de arbo-normen op maat is ingesteld (of ingesteld kunnen worden in het geval van flexplekken), kunt u te allen tijde bij uw bestanden en heeft u de benodigde hardware tot uw beschikking om effectief te kunnen werken. Omdat we nu langere tijd thuiswerken: zorg ervoor dat u een rustige plaats in huis creëert met geschikt meubilair (denk aan een bureau en bureaustoel op de juiste hoogte) waar u ongestoord kunt werken. Daarnaast heeft u ofwel een laptop nodig van de zaak, of thuis een pc waar u zakelijk op kunt werken, aangevuld met een (zakelijke) telefoon. Een goede headset is ook aan te raden, om bijvoorbeeld te kunnen videobellen.

Ook is het noodzakelijk dat u vanuit huis kunt werken met de benodigde applicaties en bij de juiste bestanden kunt. Om dat laatste mogelijk te maken, is het belangrijk dat uw werkgever in ieder geval de ‘basis op orde heeft’ wat betreft werkplekbeheer. Meer informatie daarover vindt u in dit whitepaper.

2. Maak een dagplanning

Zorg voor een goede planning, zeker als u vanuit huis werkt. Een goede planning zorgt voor structuur en voor focus. Wat een goede structuur is, is voor iedereen verschillend. Ochtendmensen plannen de taken waarbij de hersenen flink aan het werk gezet worden het liefst zo vroeg mogelijk, terwijl anderen liever eerst wat routineklusjes doen om op te starten. Ook het al dan niet afwisselen van overlegmomenten met andere werkzaamheden is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Hoe dan ook: zorg ervoor dat uw dagplanning dusdanig ingericht is, zodat u optimaal gefocust blijft.

3. Aandacht voor informatiebeveiliging en (cyber)criminaliteit

Wanneer u thuis werkt, maak dan gebruik van een vertrouwd en beveiligd (wifi)netwerk. Cybercriminelen maken gebruik van de huidige ontwikkelingen door het versturen van phishingmails of het verspreiden van malware. Klik dus niet op verdachte links in e-mails, open geen onbekende bijlagen en vul geen gegevens in bij e-mailberichten die u niet verwacht of van een onbekende afzender zijn. Houd ten slotte de organisatierichtlijnen aan wat betreft informatiebeveiliging. Ga bewust om met informatie thuis en wat u bespreekt aan de telefoon of tijdens videocalls.

4. Neem pauze

Vergeet vooral de pauzes niet in te plannen! In een kantoorsituatie ontstaan er vaak op natuurlijke wijze pauzemomentjes door sociale interactie met collega’s. Thuis zijn die collega’s er niet. Zorg er dus voor dat u uw pauzemomenten zelf inplant. Maak een klein ommetje rond het huis, zet even koffie of hang een wasje op. Wat u doet maakt niet uit, als u maar even los bent van het werk. Zo kunt u daarna weer fris aan de slag!

5. Gebruik tools voor samenwerken

Ook als u niet op kantoor werkt, zult u voor sommige werkzaamheden de samenwerking met collega’s of andere betrokkenen op moeten zoeken. Natuurlijk kunt u bellen en mailen, maar deze middelen zijn vaak niet genoeg om gezamenlijk en gelijktijdig te kunnen werken. Hier zijn tools voor beschikbaar, een goed voorbeeld is Microsoft Teams. Teams is een platform dat samenwerking en communicatie faciliteert, zodat er plaatsonafhankelijk samengewerkt kan worden. Binnen Teams zijn onder andere videovergaderingen, werkplekchat, bestandopslag en applicatie-integratie mogelijk. Microsoft heeft veel praktische videotrainingen beschikbaar om te leren werken met Teams.

Microsoft Teams is één van de onderdelen binnen de Solipsis Werkplek: dé digitale werkplek, om altijd en overal veilig te kunnen werken.

6. Ga niet te lang door

De grootste valkuil van thuiswerken is te lang doorgaan met werken. Lekker ongestoord werken is erg fijn en werkt motiverend, maar overdrijf het niet en maak er zeker geen gewoonte van. ’s Avonds te lang doorwerken zorgt voor een slechtere nachtrust, waardoor u de volgende dag minder productief bent. Probeer dus zoveel mogelijk uw gebruikelijke uren te maken.

Door: Nigel Buis – Business Consultant Managed Services

 


Vond u dit interessant?

Meld u aan voor de maandelijkse Solipsis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van relevante IT-ontwikkelingen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

 


Meer informatie

Wilt u meer weten over thuiswerken en hoe dit binnen uw organisatie gefaciliteerd kan worden? Of heeft u behoefte aan een praktische training? Wij vertellen u er graag meer over. Neem gerust contact op om te bespreken op welke manier Solipsis u van dienst kan zijn. Liever door ons benaderd worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter.

Neem contact met mij op.