Er zijn in deze lockdown-periode door corona bijna geen mogelijkheden om elkaar ‘live’ te ontmoeten in aanloop naar kerst, zeker niet in zakelijke setting. Niet getreurd: ook digitaal is er van alles mogelijk om op afstand toch met collega’s of relaties de kerstsfeer te voelen. En zelfs een kerstkaart met een mooie foto van alle medewerkers is mogelijk! In dit artikel delen wij onze tips voor een onvergetelijke digitale kerst- en eindejaarsperiode met Microsoft Teams.

Kerstsfeer in Modus Samen in Microsoft Teams

Wat is de Modus Samen binnen Microsoft Teams?

In een Teams meeting zijn de deelnemers standaard te zien in verschillende kaders (galerij). Wanneer je met meer dan vier mensen bent, kun je ervoor kiezen om de Modus Samen in de opties van de vergadering in te schakelen. Je ziet elkaar dan alsof je in één ruimte zit. Zo kun je voor een schoollokaal gaan, een tribune of een andere leuke setting. Het zorgt ervoor dat je elkaar in één oogopslag kan zien.

Kerstthema’s in Modus Samen

Microsoft heeft een aantal kerstscenes toegevoegd die je in de kerststemming zullen brengen. Binnen Modus Samen kies je dan een van de leuke kerstsettings. Dat werkt als volgt:

Microsoft Teams Modus Samen kerst

Gepersonaliseerde kerst-achtergrond in Teams meetings

Naast de Modus Samen is het ook mogelijk om, op individueel niveau, een aangepaste achtergrond te kiezen. Misschien heeft jouw organisatie wel een hele mooie kerstachtergrond gemaakt die alle medewerkers kunnen gebruiken. Zo niet, hier kun je een aantal variaties downloaden die Microsoft beschikbaar heeft gesteld. Kijk het onderstaande filmpje om te zien hoe je gepersonaliseerde achtergronden kan toevoegen.

Microsoft Teams gepersonaliseerde achtergrond kerst

Tips voor een interactieve digitale activiteit

De nieuwe “breakout rooms” zijn gemaakt om kleinere groepen te vormen binnen een grote meeting. Leuk voor Teambuilding activiteiten of om elkaar in een kleinere setting te spreken. Eigenlijk net zoals er tijdens een fysieke borrel ook subgroepjes ontstaan, maar dan digitaal. Zo kun je de Breakout rooms dus gebruiken voor een interactieve borrel, kerstontbijt of VriMiBo. Hoe? Lees hieronder een aantal tips!

Digitale quiz:

Nu iedereen thuiswerkt is een VriMiBo niet meer mogelijk. Solipsis heeft dat opgelost door een digitale variant te organiseren met een leuke Kahoot quiz. Kahoot is een platform waar je met behulp van je mobiele telefoon vragen beantwoordt die je in het scherm ziet. Zo hebben wij een hele leuke quiz gedaan met onze eigen quizmaster Dennis Nies. Foto’s van collega’s als baby, weetjes die je van elkaar niet wist en hele andere willekeurige vragen kwamen aan bod!

Photobooth met of zonder Snap Camera:

Wat is nu een feestje zonder photobooth? Ook dit kan digitaal! Een photobooth heeft normaliter allerlei spulletjes waarmee je jezelf verkleedt. Dat kun je ook vanuit huis, vanachter de laptop.

Snap Camera is een softwaretool die ervoor zorgt dat je virtuele filters op je webcambeeld kan toevoegen. Zo kun je jezelf ineens een kerstmuts opzetten, of als een kerstman door het leven gaan. Het is van de makers van Snapchat en bijna alle filters zijn (gratis) beschikbaar!

Spelletjes via Teams:

Doordat je je scherm kunt delen en je systeemgeluid mee kan sturen is het ook leuk om bepaalde spellen gezamenlijk te spelen.  Een platform als Steam is bijvoorbeeld erg geschikt. Daarnaast zijn er ook websites waar je een spel kunt spelen zoals de klassieker Galgje of een virtuele escape room.

Digitaal kerstontbijt of virtuele wijnproeverij

Een kerstontbijt of VriMiBo zoals we dat gewend zijn is op dit moment lastig. Toch wil je wat voor je collega’s doen. Juist nu! Stuur hen bijvoorbeeld een bier-, wijn- of kaaspakket op en doe een virtuele proeverij. Daarnaast is het mogelijk om iedereen een ontbijt, lunch of DIY diner op te sturen. Zorg ervoor dat de camera aanstaat als iedereen het in eigen keuken maakt en maak er een virtuele thuis kookworkshop van!

Klassieke kerstkaart in nieuw (Teams) jasje

Veel organisaties maken voor kerst een foto met alle medewerkers, en versturen deze als kerstkaart. Je zou denken dat dat dit jaar helemaal in het honderd loopt, maar dat hoeft niet! Dit kan namelijk heel goed met de Modus Samen binnen Teams. Doorloop de volgende stappen en jouw kerstkaart is klaar om te versturen!

  • Plan een Teams meeting in met alle collega’s en eventueel andere mensen die je bij elkaar op de foto wilt. Tip: een handige tool voor het plannen van dit moment is FindTime.
  • Voorbereiding key! Spreek een dresscode af zoals een foute kersttrui, grappige kerstprops of juist heel chique.
  • Stel als iedereen aanwezig is de Modus Samen in op een kerststand of een van de andere scenes.
  • Als iedereen in positie zit, maak dan een aantal printscreens.
  • That’s it! Verstuur je zojuist gemaakte kerstkaart digitaal of juist met de post.

Voorbeeld Microsoft Teams kerstkaart

Afbeelding: Microsoft

Door: Nigel Buis – Business Consultant Managed Services


Vond u dit interessant?

Meld u aan voor de maandelijkse Solipsis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van relevante IT-ontwikkelingen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief


Meer informatie

Wilt u meer weten over Teams of andere Microsoft toepassingen en hoe dit binnen uw organisatie gefaciliteerd kan worden? Of heeft u behoefte aan een praktische training? Wij vertellen u er graag meer over. Neem gerust contact op om te bespreken op welke manier Solipsis u van dienst kan zijn. Óf stel uw vragen tijdens het Solipsis Spreekuur! Plan een gratis adviesgesprek in met één van onze experts:

Plan een gratis adviesgesprek

Liever door ons benaderd worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter.

    Neem contact met mij op.