Binnen Microsoft Teams kun je samenwerken met collega’s, maar ook met ‘gasten’: mensen van buiten je eigen organisatie. Zo kun je bijvoorbeeld aan documenten werken met samenwerkingspartners, chatten met klanten en videobellen met leveranciers. Of maak een Team aan voor een project, waar je samen met interne en externe partners aan werkt. Teams is dus een mooie manier om productief en efficiënt (samen) te werken, maar deze gasttoegang brengt óók risico’s met zich mee. We vertellen je er graag wat meer over! 

Nieuw: automatisch gasttoegang binnen Teams 

Sinds 8 februari 2021 is gasttoegang standaard ingeschakeld binnen Microsoft Teams, als dit binnen jouw organisatie niet ‘op maat’ geconfigureerd is. Dat betekent dat alle Teams-gebruikers iedereen kunnen uitnodigen. Dit is nieuw, want voorheen was dit juist omgekeerd: standaard stond gasttoegang uitgeschakeld. Deze verandering is doorgevoerd om de gasttoegang voor Teams gelijk te trekken met de gehele Microsoft-suite, waar dit al op de huidige manier ingesteld was. Als jouw organisatie de toegang voor of mogelijkheden om samen te werken met externen wil beperken, dan dient de IT-beheerder dit dus te configureren. 

Waarom moet ik gasttoegang wel of niet uitschakelen? 

Op deze vraag heeft alleen jouw organisatie een antwoord. En dat is ook precies de uitdaging! Zorg dat er over dit soort zaken nagedacht wordt: breng in kaart wat je wilt bereiken door het inzetten van Microsoft Teams en of samenwerken met externen daarbij hoort. Wat levert dit jouw organisatie op? Breng ook de risico’s in kaart. Als jouw organisatie hier een duidelijk beeld over gevormd heeft, maak dan een beleid. Zorg voor kennis en bewustwording bij gebruikers. Er is geen goed of fout, maar zorg ervoor dat er bewuste keuzes gemaakt worden. 

Hoe kan ik gasttoegang binnen Teams op de gewenste manier te configureren?  

Wil je als organisatie de toegang voor externen toestaan? Dan hoef je sinds 8 februari niets te doen, dit is standaard geconfigureerd binnen Microsoft Teams. Wil je de toegang voor gasten beperken, dan kan de afdeling of de IT-partner die het beheer over Microsoft Teams uitvoert dit instellen. In dit artikel lees je daar meer over.  

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het configureren van Microsoft Teams binnen jouw organisatie, of hebben jouw collega’s behoefte aan een praktische training? Solipsis Managed Services kan je helpen. Van analyse en risicoinventarisatie tot een awarenesstraining tot aan het volledige beheer. Neem gerust contact op om te bespreken op welke manier Solipsis u van dienst kan zijn. Óf stel uw vragen tijdens het Solipsis Spreekuur! Plan een gratis adviesgesprek in met één van onze experts:

Plan een gratis adviesgesprek

Liever door ons benaderd worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter.

    Neem contact met mij op.