• Home
  • Nieuws
  • Het moderne werken: op afstand én betrokken

Vrijwel iedere organisatie heeft door de coronapandemie remote werken versneld ingevoerd. En het lijkt erop dat ‘het nieuwe normaal’ in de toekomst een hybride vorm wordt: een combinatie van remote en op locatie. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken vraagt van werkgevers een omslag in denken én in doen. Belangrijk is te bepalen of de huidige werkwijze nog wel de juiste is of is het nu tijd voor verandering? En is er door het werken op afstand binnen de organisatie voldoende veiligheid en grip? Stof tot nadenken voor iedere werkgever.

Laten we beginnen bij de basis. Nu veel mensen online (samen)werken is een adequaat ingerichte, veilige werkplek onmisbaar. Dit betekent de juiste hardware om mee te werken, maar ook de digitale inrichting van de werkplek en achterliggende informatiesystemen moeten in orde zijn. Als u grip wilt houden, wees dan in het organisatiebeleid duidelijk wat de regels en afspraken zijn als het gaat om bijvoorbeeld wachtwoordgebruik, informatiebeveiliging, toegang en werkplek. Beschrijf helder wat de kaders zijn en wat je als organisatie wilt bereiken. Wat verwacht u van uw medewerkers en vooral, waarom?

Grip op security

Medewerkers zitten alleen thuis; er zijn geen oplettende collega’s die elkaar op beveiligingsissues kunnen wijzen of met wie een wat dubieuze mail kan worden besproken. Maak uw mensen daarom bewust van phishing en social engineering praktijken. Veiligheid boven alles.

Het zit in de mens om vergelijkbare wachtwoorden te kiezen en hier variaties op te bedenken. Met een extra stap voor authenticatie zorg je ervoor dat je malafide inlogpogingen tegengaat. Overigens is, afhankelijk van de branche waarin je als organisatie actief bent, een verhoogde vorm van informatiebeveiliging wenselijk (dus naast de standaardmogelijkheden). Denk hier aan het classificeren van gegevens en encryptie op bestanden.

Grip houdt u ook door vanuit één identiteit te werken en hier andere diensten op aan te laten sluiten. Wanneer een medewerker uit dienst gaat, hoeft alleen deze identiteit te worden geblokkeerd in plaats van alle separate accounts op de verschillende diensten.

Het moderne werken vraagt zoals gezegd, om een goed beheerde werkplek. De software moet op alle werkplekken centraal worden beheerd, zodat alles veel makkelijker is om up-to-date te houden. Het is in ieder geval aan te raden om zodra software-updates beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld Windows- en Office-producten, deze direct uit te voeren. Dit draagt bij aan een veilige manier van werken.

Coachen naar het moderne werken

Ook digitaal vergaderen is inmiddels niet meer weg te denken, misschien zelfs normaal geworden – hoewel de snelheid waarin deze verandering heeft plaatsgevonden per organisatie verschilt. Het is belangrijk om medewerkers te coachen richting de nieuwe (moderne) manier van werken. Neem hen stap voor stap mee en leg de verschillende onderdelen uit. Dit vraagt om een behoorlijke tijdsinvestering, maar het zal lonen en leiden tot betere adoptie en meer zelfredzaamheid van medewerkers.

Veelvuldig samenwerken blijft gewoon doorgaan; uiteraard meestal virtueel. Vergeet ook hier de coaching niet: laat zien hoe eenvoudig het is om schermen, documenten en bijlagen te delen (zodat die niet meer gemaild hoeven te worden!). Maak tegelijkertijd medewerkers ervan bewust dat niet alles zo maar kan en mag worden gedeeld met collega’s. Classificatie en beleid zijn leidend bij het bepalen of iemand wel of niet documenten mag bewerken. Dit is overigens ook automatisch in te stellen.

Productief werken

Veel werkgevers maken zich zorgen in hoeverre het thuiswerken de productiviteit van de medewerkers nadelig beïnvloedt. Omdat alle gegevens centraal worden opgeslagen is het mogelijk om je data terug te vinden, of anders gezegd je data te Googlen. Zochten medewerkers voorheen apart een documentnaam, een mail of een bericht, nu gebeurt dit centraal waarbij de inhoud van documenten ook wordt doorzocht (maar uiteraard alleen op documenten waartoe een medewerker rechten heeft).

Het is bovendien mogelijk om inzicht te krijgen in het individuele werkgedrag. Daarbij kan op medewerkersniveau advies worden gegeven hoe de werkdag anders (productiever) in te delen. Bijvoorbeeld door op gezette tijdstippen ruimte te maken voor het lezen en beantwoorden van e-mails of voor het inplannen van werkzaamheden die meer focus en concentratie vragen. Een andere factor die bijdraagt aan meer productiviteit is het automatiseren van repeterende handelingen met het Power Platform, zoals een robot die het menselijk handelen overbodig maakt, je collega’s het werk makkelijker maakt en afspraaktools als FindTime of Bookings – erg handige features in deze coronatijd waar alles op afspraak is.

Stel jezelf kritische vragen

De kans is groot dat het Nederlandse bedrijfsleven ook in de toekomst (grotendeels) blijft thuiswerken. Wil je als werkgever een zo optimaal mogelijke moderne manier van werken inzetten binnen de eigen organisatie, stel jezelf dan eerst een aantal vragen. Is het beleid veranderd door corona en hebben we door het werken op afstand nu binnen de organisatie meer veiligheid en grip gecreëerd? Is de huidige werkwijze nog wel de juiste of is het nu tijd voor verandering? Is het nodig om het risicoprofiel bij te stellen en welke tekortkomingen zijn er nu? Hoe is de back-up geregeld en hebben we voldoende grip op alle data? Hoe zit het met de bedrijfscontinuïteit nu het kantoor op locatie gesloten is en welke voordelen biedt ‘in de cloud werken’ de organisatie?

Mobiliseer ambassadeurs

De sleutel tot succes ligt grotendeels in de mate van betrokkenheid en adoptie. Een goed begin is ook hier het halve werk: beschrijf transparant en duidelijk de beleidskaders en de te bereiken doelen. Zorg ervoor dat het op de agenda komt bij management en start daar het traject. Creëer draagvlak voor de nieuwe manier van werken; mobiliseer daarom, naast het management, ook ambassadeurs. Mensen die graag willen en kunnen. Ook zij kunnen een coachingsrol vervullen in het traject naar meer zelfredzaamheid.

Deel je successen

Benoem altijd de voordelen en mogelijkheden. Laat die voordelen ook zien; laat de mensen het ervaren. Betrek iedereen in het proces; onduidelijkheden kunnen dan geen eigen leven gaan leiden. In sommige gevallen kan het in het leven roepen van een vraagbaak (Microsoft Forms) een waardevolle toevoeging zijn. En last but not least, deel je successen. Zo hou je je mensen enthousiast, verbonden en betrokken bij elkaar en bij de business. Ook op afstand.

Door: Nigel Buis – Business Consultant Managed Services


Vond u dit interessant?

Meld u aan voor de maandelijkse Solipsis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van relevante IT-ontwikkelingen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief


Meer informatie

Wilt u meer weten over Bookings, Teams of andere Microsoft toepassingen en hoe dit binnen uw organisatie gefaciliteerd kan worden? Of heeft u behoefte aan een praktische training? Wij vertellen u er graag meer over. Neem gerust contact op om te bespreken op welke manier Solipsis u van dienst kan zijn. Óf stel uw vragen tijdens het Solipsis Spreekuur! Plan een gratis adviesgesprek in met één van onze experts:

Plan een gratis adviesgesprek

Liever door ons benaderd worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter.

    Neem contact met mij op.