Op vakantie? Ook voor IT de hoogste beschermingsfactor!

Het is bijna zover. Je welverdiende zomervakantie staat voor de deur! Neem écht vakantie en probeer te ontspannen, want bijna iedereen heeft een paar intensieve maanden achter de rug. Wordt het een bestemming in eigen land of toch een fijne plek in het buitenland – belangrijk is om ook voor de IT de nodige voorbereidingen te treffen. Hoe laat je de pc veilig achter of, als er toch nog gewerkt gaat worden, hoe gebruik je de laptop en telefoon zo veilig mogelijk op je vakantieadres? Tips & tricks voor een zorgeloze vakantie én terugkeer.

Out-of-office

Maak in ieder geval voor vertrek een back-up van de gegevens op je laptop en telefoon en zorg ervoor dat je e-mail is ingeregeld. Wees voorzichtig met de informatie die je prijsgeeft in je out-of-office-melding, want een cyberincident zit in een klein hoekje.

Een automatisch ingesteld bericht reageert namelijk ook op (spam)mailberichten afkomstig van cybercriminelen, waardoor oplichters heel makkelijk hun database met e-mailadressen up-to-date kunnen houden. Bovendien geeft zo’n melding waardevolle informatie over de collega waarmee iemand tijdens jouw afwezigheid contact kan opnemen. En door die informatie te gebruiken lijken malwareberichten betrouwbaar en echt. “Hoi Dyo, ik hoorde van Tessa dat je op vakantie bent. Hopelijk ben je aan het genieten. Dit bestand kon ik naar jou sturen zei ze.” Mijn advies? Houd automatisch ingestelde berichten algemeen en zet erin dat je met vertraging op e-mail reageert.

Alles up-to-date

Ook verouderde software maakt apparaten kwetsbaar voor hackers en malware, dus werk alle software die je hebt draaien altijd bij zodra er updates beschikbaar zijn. Het is dan ook aan te raden om voor vertrek bij de IT-afdeling of eventuele IT-partner te checken of alle nieuwe versies zijn geïnstalleerd. Laat ze dan gelijk jouw vakantieplannen weten, want inloggen vanaf onbekende locaties zal opvallen. Er hoeven in dat geval geen alarmbellen af te gaan bij de collega’s van de IT-afdeling of de IT-partner. Ben je zelf de verantwoordelijke voor IT? Zorg dan voor een goede overdracht, intern of extern, zodat er in geval van IT-calamiteiten altijd adequaat kan worden gehandeld.

Autorisatie

Er zijn ook aandachtspunten die misschien wat minder voor de hand liggen. Bedenk bijvoorbeeld goed wie van de collega’s tijdens jouw afwezigheid eventueel toegang moet hebben tot bepaalde informatie. Vanuit AVG-oogpunt mag je documenten en bestanden niet zomaar met iedere collega delen, dus maak hier duidelijke afspraken over en leg ze vast. Je kunt autorisaties (laten) geven voor specifieke software, systemen of documenten, zo beperk je de toegang. IT kent deze autorisaties waarschijnlijk toch al toe via groepen die gebaseerd zijn op je functie en aanvullende rollen, dus dat laat zich gemakkelijk uitbreiden. Extra tip – vergeet niet bij terugkomst de autorisatie weer in te (laten) trekken…

Encryptie

Gaat de laptop of mobiel mee? Zorg er dan zeker voor dat het apparaat versleuteld is door middel van encryptie. Encryptie is het slot waar alleen jij de sleutel van hebt. Het voorkomt dat bij verlies of diefstal zakelijke, maar ook eventueel persoonlijke gegevens in handen van anderen vallen. Ook het instellen van een Multi-Factor Authenticatie (MFA) geeft je in zo’n geval een grote voorsprong en maakt toegang tot je data voor een ander een stuk lastiger.

Informatiebeveiliging

Wie heeft zich er niet “schuldig” aan gemaakt? Even via de telefoon inloggen op het werkaccount tijdens het wachten op het vliegveld, het terras of in de hotellobby. Wifinetwerken op openbare plekken zijn niet altijd goed beveiligd. De kans is groot dat een ander digitaal kan meekijken en dataverkeer aftapt, inclusief jouw inlognamen en wachtwoorden. Gebruik daarom alleen veilige internetverbindingen (dus geen openbare WiFi – liever helemaal geen WiFi of alleen in combinatie met VPN), of gebruik het eigen 4G-abonnement. Als je werkt met gevoelige/vertrouwelijke data, realiseer je dan dat mensen in je directe omgeving sowieso letterlijk kunnen meekijken op het beeldscherm. Het gebruik van een schermfilter kan een uitkomst zijn. Al is het alleen maar om je te weren tegen nieuwsgierige blikken van opzij.

In de vakantiemodus

Wachtwoorden vergeten bij terugkomst? Hopelijk heb je er voor vertrek aan gedacht deze op een veilige manier op te slaan en zijn ze eenvoudig terug te vinden. Ben je ze echt kwijt en kun je niet meer bij je bestanden? Einde vakantiemodus. In ieder geval weet je dan wel wat volgend jaar bovenaan jouw to-do-list staat voordat je vertrekt!

Door: Dyo van der Zalm – Skilled Servicedesk Medewerker, Solipsis Managed Services

 


Vond u dit interessant?

Meld u aan voor de maandelijkse Solipsis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van relevante IT-ontwikkelingen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

 


Meer informatie

Wilt u meer weten over informatiebeveiliging en security, en hoe dit binnen uw organisatie gefaciliteerd en beheerd kan worden? Wij vertellen u er graag meer over. Neem gerust contact op om te bespreken op welke manier Solipsis u van dienst kan zijn. Liever door ons benaderd worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter.

    Neem contact met mij op.