Een adequaat ingerichte, veilige werkplek is van essentieel belang om flexibel (samen) te kunnen werken. Zowel op het gebied van hardware en de digitale inrichting van de werkplek, alsook de achterliggende informatiesystemen, zijn er legio mogelijkheden. Uiteindelijk bepalen uw specifieke bedrijfsprocessen de beste keuze. In alle gevallen is het uitgangspunt grip krijgen op ieder type werkplek. Als je eenmaal die grip hebt en de basis op orde is, ontstaat er ruimte voor innovatie!  

Nu meer dan ooit is de behoefte groot om remote te kunnen werken, binnen een werkomgeving die overal te benaderen is. Plaats-, tijd- en device-onafhankelijk werken houdt ook in dat de juiste middelen voorhanden moeten zijn om zowel met collega’s als klanten en partners efficiënt en probleemloos te kunnen communiceren en samenwerken.

De basis werkplek op orde: geen techneut nodig

Een gestandaardiseerde inzet van werkplekken zorgt voor grip en een stabiele basis. De medewerker neemt nieuwe apparatuur vanaf het eerste moment zelf in gebruik. Op basis van zijn eigen cloud-identiteit komen de juiste applicaties, gegevens en instellingen beschikbaar. Gestandaardiseerd en toch gepersonaliseerd.

Hier komt dus geen techneut aan te pas; die hebben hun werk achter de schermen centraal al gedaan, namelijk bij het vormgeven van de “bouwblokken”. De basis is nu op orde en de werkplek-hardware een goed stuk gereedschap. De volgende stap kan genomen worden: optimalisatie om in- en externe samenwerking op te zetten.

Optimalisatie: de digitale werkplek

Ook voor medewerkers zonder zakelijk beschikbaar gestelde werkplek-hardware, is een uniforme interface tot informatie wenselijk. Of het nu gaat om structureel vanuit huis werken met een eigen device, of incidentele toegang voor bijvoorbeeld een verlofaanvraag of het invullen van een declaratieformulier.

Via een webportaal worden bedrijfsapplicaties – legacy en ook SaaS-applicaties – vanuit een centrale locatie beschikbaar gesteld voor deze medewerkers. Welke applicaties en informatie beschikbaar is voor welke gebruiker, kan bepaald worden aan de hand van het bedrijfsinformatiebeleid en vooraf gedefinieerde persona. Vanwege de hardware-onafhankelijkheid wordt dit een digitale werkplek genoemd.

Informatie delen vanuit digitale werkplek

Naast het publiceren van applicaties, leent een digitale werkplek zich ook voor het rechtstreeks tonen van informatie. Denk aan het publiceren van informatie naar alle medewerkers, zoals op een traditioneel intranet. Daarnaast kunnen collega’s ook onderling informatie delen, vergelijkbaar met de bekende social media platforms, bijvoorbeeld op een tijdlijn. Tot slot informatie die automatisch gegenereerd wordt vanuit specifieke applicaties, bijvoorbeeld notificaties.

Innovatie: de gebruiker centraal

Het wordt pas écht interessant als de organisatie dit portaal gebruikt om iedere individuele medewerker alleen voor hem of haar relevante informatie te tonen. Of relevante input te vragen en die vervolgens aan de specifieke achterliggende applicaties terug te koppelen. Dit wordt ook wel no code- en low code-application platforms, en robotic process automation genoemd. Voor repeterende of generieke processtappen is menselijk handelen dan niet langer nodig.

De verhoogde efficiëntie en verlaagde foutgevoeligheid maken medewerkers niet overbodig, juist niet! Het geeft hen de tijd en rust om aandacht te schenken aan verdieping, werkzaamheden waar voorheen wellicht geen tijd voor was, en natuurlijk aan innovatie. En dat is ook – of misschien juist – in deze tijd wel zo belangrijk.

Door: Andries Rooijens – Lead architect Solipsis Managed Services

 


Vond u dit interessant?

Lees meer over de digitale werkplek en wat dit voor uw organisatie kan betekenen in het whitepaper “De digitale werkplek – onderweg naar een Intelligent Workspace”.

Download het whitepaper

 


Meer informatie

Wilt u eens met één van onze experts in gesprek over de mogelijkheden voor uw organisatie? Wij vertellen u er graag meer over. Neem gerust contact op om te bespreken op welke manier Solipsis u van dienst kan zijn. Liever door ons benaderd worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter.

    Neem contact met mij op.